Ik heb een niesfobie. Specifieker: Niezende mannen vind ik irritant, omdat ze er onnodig veel herrie bij maken. Kijk, wij vrouwen doen gewoon kort ‘hatsjoe’, soms even ‘hèhè’ er achteraan en dan weer door.

Mannen niet hoor. Nee, die maken er een hele show van en articuleren dat ‘hatsjoe’ zo letterlijk mogelijk van zich af en gaan daarna ontredderd om zich heen kijken. In het ergste geval met hun handen vol niesafval. En dan geen tissue bij zich hebben, ook zoiets. Ik heb die dingen altijd op zak, voor dit soort gevallen en als ergens geen wc papier is.

Bovendien zijn tissues handig op feestjes om de glinsterende snotneusjes van andermans nazaten af te vegen. Stukje sociale hygiëne.

Nog even over ‘hatsjoe.’ Ik heb dat nog nooit iemand letterlijk horen niezen. Eigenlijk ken ik het alleen van die ballonnetjes in stripverhalen. Net zoiets als een koe die ‘boe’ zegt. Dat lieve beest heeft niet eens geschikte lippen om een b klank te maken.

Even wat anders, kan een koe niezen? Nee toch? Trouwens, wat dan nog, we zullen er niks van horen. Een koe is immers een vrouw.

Als je de stilte in jezelf wilt opzoeken, is een kindhouding heel geschikt. Pak er gerust een kussentje bij om je hoofd op te laten rusten.

Meer blog items