Ik kan dat dus niet. Kerst. Überhaupt feestdagen, ben ik niet goed in. Biertjes drinken, dansen, live muziek. Dat soort dingen zie ik als feest. Thuis in een kitscherig versierde kamer twee gratis vrije dagen om zeep helpen niet.

Oké, ik overdrijf. Ik versier m’n kamer namelijk helemaal niet. Voor onze verhuizing naar een twee keer zo knus onderkomen heb ik alle kerstachtige tralala een enkeltje Kringloop gegeven. Die twintig, grotendeels onuitgepakte, dozen hadden lang genoeg op zolder liggen dutten, tijd voor een ander om het stokje over te nemen. Hopelijk door iemand die beter is in Kerst.

Kan niet ontkennen dat de meest recente lockdown mijn cynisme een extra boost heeft gegeven. Mijn werk valt weg en daarmee mijn fysieke uitlaatklep. Tot ik ‘mezelf opnieuw heb uitgevonden’ blijf ik een ietwat vervelende cynica. Dan weet je dat.

Een week voor Kerst begin ik mijn hart al vast te houden uit angst voor jeukerige Kertwensen van lieden die ik nauwelijks ken, maar waar ik via groepsapps mee verbonden ben. Straat- en buurtgenoten, collega docenten van de yogaschool (die zijn het ergst), voetbalteams van de stiefkids. Vanuit alle hoeken komen de ongewenste kneuterigheden mijn kant op. Elk jaar hetzelfde, zal nu niet anders zijn.

Dus kom maar door met je dansende kerststerren, Jinglebellende Muppets en schaatsende beertjes. Ik lust ze rauw, want ik sla dit jaar terug met een oppercynische audiowens in de vorm van AC/DC, ‘Mistress for Christmas’ heet het pareltje. Dan wordt het vanzelf een stille nacht. Nu al zin in. Ha!

Pas twee dagen voor Kerst kwam de eerste binnen. In de yogadocenten app, als ik het niet dacht. ‘All I want for Christmas’ in een Prince- , Queen- en Amy Winehouse versie. Hm, best geinig. De volgende is een flikkerend gifje: ‘Merry Cosmos and Happy no fear!’ Wederom geestig verzonnen. De beer is los, want meteen volgt er een filmpje. Van vier minuten. Ja, hallo, daar ga ‘k dus niet aan beginnen. Oh wacht, het is van Pieter Derks. En Pieter Derks is leuk. Het filmpje dus ook. Een kerstverhaal anno 2020. Kijk maar ff terug anders, echt briljant lollig. Wat een verademing dit!

AC/DC heb ik maar lekker voor mezelf gehouden. Ik ben cynica af, het is een vet relaxte Kerst!

Meer blog items