Goed, onlangs kreeg ik dus de sticker ‘rechtse meeloper’ opgeplakt. Doorgaans zegt zo’n kwalificatie meer over de boodschapper dan over de getroffene, maar toch. Het doet iets met je. De rechtse meeloper is sindsdien geen moment van mijn zijde geweken.

Hij herinnert me aan, pak ‘m beet, een kwart eeuw terug. Toen ik op soldatenkisten rond sjokte in verbitterd linkse kringen waar zelfs het aannemen van een betaalde baan als extreem rechts werd bestempeld. ‘Dan werk je namelijk actief mee aan het kapitalisme, weet je’, aldus mijn blowende soortgenoten cq fulltime gezelligheidsdrinkers.

Hoewel, gezellig… we vulden onze kantoordagen voornamelijk met anti pleidooien. Anti regering, anti materialisme, anti burgerlijkheid, anti dikke auto’s, anti computer, anti alles wat succesvoller danwel gelukkiger was dan wijzelf, kortom anti iedereen. Echt, er hing er eentje tussen met een ANTI tatoeage op z’n schouder. ANTI, alleen dat woord, in gebroken zwart met iets van prikkeldraad eromheen ofzo.

Met de kennis van nu geen ideaal uitgangspunt voor een vervuld leven, maar destijds deed ik mijn best om net zo boos te zijn als de rest. Fanatiek meebrullen met kwade muziek hielp. Ken je de band ‘Rage against the machine’ nog? Met die schuimbekkende zanger? Nou, zo boos dus. Vermoeiend, kan ik je wel vertellen.

Maar nog altijd minder vermoeiend dan eindelijk een keer uitzoeken wat we nu wél wilden met ons leven. De geuzennaam ‘linkse loosers’ die ons vanuit een glimmende BMW eens werd toegebrald voerden we met verve. We moesten toch ergens trots op zijn. En verder moesten we om de vier weken ons briefje op tijd bij de uitkerende instantie zien te krijgen. Iets om de wekker voor te zetten, want die verdovingsmiddelen waren tenslotte niet gratis. Ik bedoel maar.

Niemand sprak het uit, maar natuurlijk waren we jaloers op die rechtse rakkers (lees: succesvollere generatiegenoten). Niet op hun geld of hun aangeharkte huizen, maar op het feit dat ze een doel in hun leven hadden.

Volgens iemand ben ik nu dus ‘één van hen’ , heb ik toch maar mooi bereikt….;)

sta als een trotse boom, laat je niet omver blazen 😉

Meer blog items