Het is een leuk joch om te zien, die nieuwe zwerver bij de ingang van het winkelcentrum. Op het eerste gezicht lijkt ie een huis-, tuin- en keukenzwerver. Zijn gedrag past naadloos bij dat zijn voorgangers (kleermakerszit, krantjes en blikjes om zich heen en een kleedje met wat muntjes), dus waarschijnlijk komt ie uit de eigen jeugdopleiding. Nu versterkt hij de voorhoede van WC Diezerpoort.

Bij zwervers moet je vaak door wat baardgroei en sjofele kledij heen kijken, door ongewassenheid en drankgebruik heen ruiken, maar dat kost bij deze nieuweling, ik schat hem begin twintig, geen moeite. Serieus, ff lekker onder de douche, die fraaie blonde lokken opfrissen, baardtrimmer erover, schoon kloffie aan en het mocht mijn schoonzoon wezen. Of petekind. Of toyboy. Kortom, je wilt best met hem gezien worden. Kun je niet van elke zwerver zeggen.

Hij krijgt dan ook regelmatig bezoek van jongedames van een zekere leeftijd (..) en allemaal nemen we iets voor hem mee. Dat varieert van een beetje kleingeld tot een klef Lidl croissantje of een kartonnetje koffie. Laatst zag ik ‘één van ons’ hem notabene een veldboeketje brengen. Ik bedoel maar.

Onze WC held praat niet, ontvangt elke gift met een knikje en een lichte glimlach. Dat wil zeggen, z’n mondhoeken bewegen voorzichtig noordwaarts. Noteer ik als glimlach, ik mats hem graag.

Vandaag mats ik hem weer, want ik heb in eerste instantie niks bij me. Geen bloemetje, geen verkruimeld pakje Sultanakoekjes, niks. Diepgravend onderzoek in mijn rugzak levert een verrassende vondst van tien euro op. In een propje op de bodem. Hm, lastig, ik kan de schat moeilijk vragen of ie terug heeft van een tientje. En om nou eigenhandig mijn wisselgeld te incasseren vanaf zijn kleedje… Ach, weet je, tot 30 seconden geleden wist ik niet eens af van het bestaan van dit biljet, dus vooruit.

Zo elegant en achteloos mogelijk leg ik het opgevouwen briefje tussen de rest van zijn dagopbrengst. Ik kijk hem wel even aan, wil mijn beloning niet missen. En inderdaad, de mondhoeken trekken iets op en ik hoor geluid. Echt, het klinkt iets van ‘grndala, hmss.’ Nou dat kan toch prima door voor ‘dankjewel jongedame, je bent geweldig!’ ?

De rest van de dag ga ik lekker naast mijn schoenen lopen. Wat ben ik toch een goed mens!

Meer blog items