Een weekendje zonder eredivisie heeft ook voordelen. Even niet koortsachtig focussen op de sportkanalen of de NUsport app (eerlijk is eerlijk, ik slaap geen minuut meer of minder door een 0-1 van Sparta bij Fortuna, maar toch…). Ook heel fijn: Op zondag een keertje niet de warme hap hoeven bewaren voor het traditionele bord op schoot moment van 18:55. Ik waag het namelijk wel eens om tegen zessen al gierende trek te hebben, maar ja, de folklore…

Die folkloristische bord op schoot traditie wint tenslotte altijd. Iets wat onze plaatselijke FC al tijden niet meer doet. Winnen. Kom ik meteen op een ander voordeel.. Als je niet speelt, kun je ook niet verliezen. En PEC Zwolle aanvoerder Bram van Polen heeft even rust.

Wat heb ik toch, week in week uit, te doen met die arme schat. Na iedere afslachting mag hij zich weer verantwoorden voor de camera’s van de NOS en ESPN. Terwijl z’n collega’s hun shirt alvast woest in de hoek smijten (of in de wastas van tante Greet, weet niet precies hoe dat gaat bij de profs) wacht hem misschien wel de meest ondankbare taak van de wedstrijd. Kutvragen beantwoorden. Is ie gelukkig een kei in. Dooddoeners als ‘Waar ligt het nou aan?’ en ‘Wat moet er volgens jou gebeuren?’ pareert Bram kurkdroog met respectievelijk ‘We pakken geen punten’ en ‘Punten pakken.’ Soms lijkt de interviewer er bewust op uit om een zichtbaar gefrustreerde Bram, bij wie de wrevel altijd puur en wonderschoon van het gezicht druipt (wel es op gelet? Echt prachtig), over de kling te krijgen: ‘Zeg, nog even over die gele kaart hè…’ Ja, dan zijn de rapen gaar natuurlijk. In z’n boosheid prevelt Bram nog gauw iets van: ‘…godverdomme…de jankbek gaat gelijk liggen…kut man…wil het er niet over hebben joh!’ en weg is ie.

Het had makkelijk uit de hand kunnen lopen met nog meer krachttermen, heeft Bram duidelijk geen zin in, houdt de eer aan zichzelf. Respect.

Uiteraard hoop ik dat PEC de volgende keer wint, maar mocht het niet lukken…dan genieten we naderhand gewoon weer van ‘onze’ stoere aanvoerder. Wat een topper, wat een verademing. Wat een Zwollenaar 😉

Meer blog items