Beter! Op NPO1, maandagavond, is wat mij betreft een nieuw pareltje voor de ramptoeristische teeveekijker. Zoals ondergetekende soms. Het handelt over de ongezonde leefstijl die inwoners van de Deventer wijk Voorstad er op na houden. Ze zijn veel te dik, zitten collectief op straat te frituren, ontbijten met cola en sigaretten, hebben geen zin om te bewegen, kweken dus massaal obesitas en diabetes.

Verder staat de wijk opvallend stijf van de scootmobiels, waar sommigen om dubieuze redenen in rond crossen. ‘Deze is van m’n schoonmoeder hoor, maar ik gebruik ‘m ook. Handig, als ik es een borreltje teveel op heb….’ Ja, humor hebben ze wel in Deventer. Schaamte blijkbaar minder.

Goed, enkele Voorstedelingen krijgen de kans om Beter! te worden. Onder begeleiding van een vriendelijke huisarts, een geduldige leefstijlcoach en de immer energieke Antoinette Hertsenberg. Laatstgenoemde helpt de kandidaten bijvoorbeeld met gezonde boodschappen en het bereiden van een gezonde hap en dat gaat allemaal best gemoedelijk. De deelnemers zijn stuk voor stuk sociale, welwillende types, die zich kwetsbaar durven opstellen. Respect.

Maar het valt niet mee, zo blijkt na twee afleveringen. Eén kandidaat weigert tijd voor zichzelf maken, een ander houdt zich niet aan de afspraken met de leefstijlcoach en een derde vindt water drinken stom: ‘Dat is meer iets voor eenden. Of zwanen. Snap je wat ik bedoel?’ Dus.

Heel eerlijk, voor mij is dit ramptoerisme pur sang. Het geeft een extra boost om lekker content te zijn met mezelf: Fit, mobiel, goeie longinhoud, been in de nek en ik lust water. Man, wat heb ik het getroffen met mij! Hoewel, getroffen….

Tuurlijk, sommige narigheden, ziektes en ongemakken treffen je, is helaas weinig aan te doen. Maar er bestaat ook zoiets als eigen keuze. Roken, scootmobiel misbruik, slechte eetgewoontes in stand houden, geen tijd maken. In Deventer wonen.

Waarschijnlijk denk ik te simpel en ligt het allemaal iets ingewikkelder. Hoe ingewikkeld? Dat weten we hopelijk aan het eind van de serie. Met (on)gezonde belangstelling zit ik volgende week weer klaar. Uiteraard met de wortels, tomaatjes en citroenwater in de aanslag… 😉

Ja daaaag, gewoon met koffie. En een stuk witte chocola. Ik mag dat van mezelf. Mijn keuze.

Meer blog items