Zaterdagmiddag, iets na vijven geloof ik, start Radio 2 een live sessie in. Van Racoon. Nou heb ik geen hekel aan Racoon ofzo, dat is het niet. Toch ga ik naar een andere zender wanneer Radio 2 voor de zoveelste keer een optreden van deze vaderlandse trots meent te moeten uitzenden. Want ik weet ’t nou wel…

…dat Racoon prettige popsongs en luistervriendelijke singer/songwriterliedjes maakt, die in elk willekeurig gezelschap moeiteloos als behang fungeren …dat het gewone Zeeuwse boys zijn gebleven (als een band uit Groningen, Friesland of Zeeland komt moet dat er op één of andere manier altijd bij vermeld worden) ….dat ze Ziggo Domes uitverkopen en op elk festival, maar dan ook echt élk festival….hou op, schei uit.

Goed goed, een band die al tientallen jaren op dit niveau presteert doet structureel iets goed, kun je alleen maar diep voor buigen. Heb er intussen een kromme rug van, maar nogmaals, we weten het nu wel en het gaat heus niet veranderen. De Racoon jongens zullen geen cokesnuivende eikels worden, death metal spelen, aanstootgevende teksten schrijven of middelvingers opsteken. Deze band heeft gewoon geen enkel rafelrandje. En dat is knap. Knap saai, zou je ook kunnen zeggen.

En toch hè, soms is Racoon beter dan stilte. Wie een verse date voor het eerst thuis uitnodigt kan ik Racoon op de achtergrond echt aanraden. Je valt je er sowieso geen buil aan en het biedt  testmateriaal: ‘Word jij ook zo blij van deze muziek?’, ‘Een oceaan om in te vluchten, herkenbaar hè?’, ‘Beste Nederlandse band ever, vind je niet?’ Bij 3x nee, kan je date naar de volgende ronde, bij 3x ja, kan jij naar de volgende date. Tenzij je zelf een doorgewinterde Racoonist bent, dan werkt het andersom.

Oh ja, er gaat momenteel op de socials een petitie rond voor een Racoonloze festivalzomer in 2023. Al getekend? Graag ff doen nog. We weten ’t nu wel.

Meer blog items