De gierige medemens, een terechte bron van irritatie en tegelijk lekker voer voor tijddodende lijstjes op Facebook. Een lullig Tikkie voor een patatje, van iemand die je net de hele dag hebt geholpen met verhuizen of de ontnuchterende domper van het rekening delen, omdat één van je collega’s ineens een zure jankbal blijkt van het kaliber ‘ja maar ik heb alleen maar water gedronken en niet van het stokbrood gegeten.’ Onuitstaanbaar en je kan de spelbreker in theorie niks maken. In de praktijk wel. Nooit meer helpen verhuizen en niet meer meenemen naar gezellige uitjes. Misschien leren ze dan dat gierigheid meer kost dan dat het oplevert.

Onderstaand voorbeeld vond ik echt van een onbetaalbare geestigheid: Een jarige die tijdens het kringfeestje de voltallige visite één en hetzelfde theezakje laat gebruiken! Stel je voor, kun je na enkele keren op en neer soppen in je glas die opgezwollen druiper doorgeven aan de volgende feestneus die z’n glas heet water vlak naast de jouwe houdt. Want morsen betekent smaakverlies voor de rest. Zie dit enorm voor me, vooral dat ik dan rechts naast de eerste ontvanger zit en het theezakje natuurlijk weer net linksom wordt gestuurd. Zit ik daar feest te vieren met een troebel glaasje ochtendurine (Sorry ochtendurine, dat neem ik terug, jij bent veel kleurrijker).

Goed, het was Facebook en ik kon het voor deze ene keer niet laten om mijn cynisme te delen middels een in een deuk liggende Avatar. Kwam me op een fikse uitbrander te staan van Corrie uit Kutkrabbeveen. ‘Jij heb makkelijk lulle, weet vast niet hoe het is as je geen cent te makke heb!’ Dat weer. Maar het klopt, Voedselbank, op straat leven of afgesloten gas en water…. dergelijke armoede heeft inderdaad nooit tot mijn realiteit behoord.

Desalniettemin, armoede is iets anders dan gierigheid. Als je nog geen doosje thee van de Lidl voor je gasten over hebt, organiseer dan asjeblieft geen verjaardag zeg.

En ja, dat is makkelijk lullen, ik ben namelijk een stinkend rijke geluksvogel, die kan lachen. Om alles. Weet je wel hoe gratis dat is…?

Meer blog items