Goed, koffie- en voedertijd in the gym. De jongedame aan tafel kijkt op van haar trainingsschema en ik ben de beroerdste niet als het gaat om een belangeloos potje chit chatten. Die melding moet ik toch es van mijn voorhoofd vegen, maar voor nu ben ik te laat, onze blikken hebben elkaar al vriendelijk glimlachend ontmoet. Of ze misschien ook een lekker cappuccinnootje uit de machine wil, ik sta hier nou toch…. ‘Nee, ik ben bezig met een healthy lifestyle’, zegt ze. ‘Tien kilo kwijt binnen een maand. En ik heb een abonnement voor twee maanden, dus over vier weken ben ik zomerfit!’

Ai, ik heb weer zo’n fanatiek-naïeve fitness newbe te pakken, oppassen geblazen. Dat blijkt, ze heeft meer noten op haar zang, let op: ‘Je kan trouwens beter zwarte koffie nemen, want in cappu zit volle melk, allemaal extra calorieën. Dat vergeten de meeste mensen!’

Inwendig gniffelend om deze schaamteloze onderschatting van het gezonde verstand van ‘de meeste mensen’ scheur ik mijn welverdiende pakje Sultanakoekjes open. Vindt ze ook wat van: ‘Kijk, dat mag dus niet hè! Dan heb je namelijk meteen drie koekjes, terwijl je lichaam aan eentje vaak wel genoeg heeft hoor. Ja, ook dat vergeten veel mensen!’

Een vlotgebekte, sportieve, maar toch echt nog wat obese twintiger die mij de les leest over calorie-inname… de wereld is soms te grappig. Dan laat ze me haar schema zien: ‘Kijk, ik moet veel lunges doen, voor stevige billen. Lunges zijn heel moeilijk, het is namelijk belangrijk dat je voorste knie boven de enkel blijft en je bovenlichaam rechtop… vergeten de meesten!’ Tegen wie denkt deze chick in godsnaam dat ze praat, ze moest es weten hoeveel lunges dit lijf al heeft gemaakt…

Alleen een diepe zucht kan me nu nog redden. Zelfs die ontgaat haar niet: ‘Je ademt verkeerd, je moet rustig door je neus inademen, naar je buik en dan heeeel rustig uit. Dat doen de meeste mensen fout hoor. Maar ik leer dat bij yoga, voor meer rust in m’n koppie!’

En als ze nou d’r bijdehante koppie niet houdt….! Namastée nog aan toe zeg, ik ben al een eeuwigheid vergroeid met fitness en aanverwanten, notabene yogadocent van beroep en ik adem al 52 jaar. Dit soort pappenheimers ken ik maar al te goed. Na een leven van chips en bankhangen ineens de wijsheid in pacht denken te hebben over ‘healthy lifestyle’, daar elke passant mee om de oren slaan, na twee maanden afknappen wegens overbelasting en/of teleurstellende resultaten en de verdwenen kilo’s er weer dubbel en dwars bij Netflixen…

Een ‘healthy lifestyle takes a lifetime’ tenslotte, geen twee maanden zomerabonnement.

Maar dat vergeten veel mensen… 🙂

Meer blog items