Omdat ik niet precies weet wat ik later wil worden, heb ik onlangs een loopbaancoach in de arm genomen. Hartsikke leuk, voel me weer helemaal jong en onbedorven, ik krijg zelfs huiswerk. Zo mocht ik onlangs een talenten-/valkuilen lijst invullen voor mezelf, door mezelf en… door anderen.

Fluitje van een cent, wat mij betreft. Here we go: lief, leuk, gezellig, bijdehand, grappig, sociaal, empathisch, behulpzaam, vriendelijk, onbaatzuchtig, bescheiden, flexibel, sympathiek, vrolijk, fit, sfeergevoelig, goedlachs, geïnteresseerd, sensitief. Zo, dat is mijn lijst. Nu de buitenwereld nog…

Want wie verder wil komen in het leven moet z’n kop uit het zand halen en durven incasseren, dus ff flink zijn en open staan voor feedback. Al ben ik extreem huiverig voor dat ene woord wat me al meer dan 52 jaar op de hielen zit, me het leven soms zuur maakt en me in allerlei valkuilen heeft laten pleuren. Naïef.

Ik kan er niet omheen en dat is ook geen ramp ofzo, maar aan naïef zit voor mij een randje. Het is onlosmakelijk verbonden met iemand die ik nou niet direct tot mijn lichtende voorbeelden reken. Andy van der Meijde. En dat komt door zijn biografie Geen Genade. De achterkant van dat boek vermeldt namelijk dat Andy ten gevolge van zijn wat ‘naïeve inborst’ wel eens in de problemen geraakte. Naïeve inborst, wat een fantastisch respectvolle manier om iemands gebrek aan intelligentie niet te hoeven benoemen. Hulde aan de schrijver, Thijs Slegers.

Maar ff eerlijk, iemand die door z’n biograaf schaamteloos laat optekenen dat ie met een slokkie op achter het stuur van een schreeuwend kostbare vierwieler veel te hard door hartje Milaan scheurde…met een kind naast zich… is toch wel next level naïef, denk ik.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Andy heel sympathiek en grappig. Ondanks de hoon en lacherigheid rond zijn persoon beschikt ie over een onwrikbare ‘positieve inborst’, niet chagrijnig te krijgen, die man. In die zin wil ik misschien meer op hem lijken dan ik net toegaf, maar qua naïviteitslevel is ie ‘way out of my league.’

Via de feedback van mijn zusje kreeg ik de oplossing voor deze worsteling in de schoot geworpen. Let op waar zij mee kwam: ‘Soms ben je wat argeloos.’ Ik zeg hosanna!

Argeloos…

– mijn woord van 2023 en hopelijk nog ver daarna.

– laat me naast m’n schoenen lopen.

– maakt me bedenkelijk overtuigd van mezelf.

– laat me in een dure bak door Milaan scheuren.

– doet me vergeten dat ik geen rijbewijs heb.

Naïef maakte me nederig en klein. Argeloos maakt me trots en gevaarlijk…

Meer blog items