Dat voetbaltoernooi is lekker op gang. Aardige potjes, mooie acties, prachtige doelpunten, al dan niet afgekeurd. Ja, het is vermakelijk toeven voor de buis, in de kroeg of voor sommige liefhebbers zelfs live, dusseh… niks te klagen. Zou je zeggen althans.

Goed, klagen is een groot woord, maar ik mis wel iets: spelers die niet onder stoelen of banken steken dat ze tegen hun wil naar de bank worden gehaald, middels een onvervalst potje misbaar.

Kan er niks aan doen, ik ben dol op misbaar. Wegwerpgebaren, de trainer negeren, schoenen tegen de grond smijten, een waterfles weg schoppen. Een voetballer die zich laat kennen, of liever gezegd ‘kwetsbaar opstelt.’ Passie in optima forma.

Je moet dat volgens mij niet zien als zwakte of arrogantie of dat zo’n overbetaalde diva zich niet kan beheersen. Integendeel, kwalitatieve misbaar moet je leren beheersen tot in de finesses. Het vraagt om meer dan alleen een verongelijkt smoelwerk. Xavi heeft in die zin nog een leerweg voor zich, maar hij komt er wel, ben ik van overtuigd.

Ook sterspelers die om het minste of geringste als een jankbal over het veld rollen, verstaan de kunst van de misbaar niet, die stellen zich gewoon aan. En aanstellen is niet sterk. Net als middelvingers opsteken. Of de spuugreflexen van Cristiano R. En herinner je je nog ene Mido? Voormalig Egyptisch international die begin deze eeuw enkele seizoenen bij Ajax speelde? Ging in de nadagen van z’n carrière, ondanks ingetreden traagheid en overgewicht, z’n coach te lijf nadat ie werd gewisseld. Misbaar en misdraging liggen soms kort bij elkaar.

Trouwens, met je bloedneus pontificaal in het veld gaan zitten tijdrekken… dat is vooral jammer voor je imago. Dan kun je nog zo gedreven je jonge volgelingen oproepen om te gaan stemmen, zolang je niet professioneel kunt misbaren, haal je niet alles uit je carriere. Denk overigens wel dat Kylian M. ’t in zich heeft, hoor…

Goed, het toernooi is in volle gang, de emoties gaan vast nog oplopen en ik kijk reikhalzend uit naar onverwachte/onterechte wisselbeurten van Mbappé, Musiala, Lukaku en Bellingham. Spelers waar ik misbaartechnisch veel van verwacht.

Al zullen ze niet kunnen tippen aan het voorbeeld van mijn opperheld, die overigens niet in Oranje en überhaupt niet op het EK schittert, want destijds met hart en ziel koos voor de Atlas Leeuwen. Sla er voor je eigen beeldvorming maar even de beelden op na van ’s mans wissel tijdens de WK kwalificatiepot Marokko – Zambia (7 juni jl.) om te kijken hoe serieuze, intellectuele misbaar eruit ziet.

Ik zeg yummie…

Meer blog items